Als Online Marketing VA heb ik mij gespecialiseerd in video. Waarom? Tijdens mijn opleiding tot Online Marketing VA kwam ik in aanraking met Video & Editing tijdens één van de laatste modules. 

Spannend? Ja, want één van de opdrachten was om zelf een vlog te maken. Toch ging ik enthousiast met de lessen aan de slag en al doende kwam ik erachter dat ik het eigenlijk heel erg leuk vond om hiermee bezig te zijn. 

Het maken van beelden en het editen achteraf. Zo leuk dat ik besloot mij hier verder in te gaan specialiseren. Maar ook omdat ik zag wat het inzetten van video kan betekenen bij de online zichtbaarheid van mijn opdrachtgevers. 

 

Video mag niet meer ontbreken…

Aanbeland in 2019 mag video eigenlijk niet meer ontbreken bij je zichtbaarheid als ondernemer. Video is persoonlijk. De kijker ziet je, hoort je praten, ziet het gezicht achter jouw bedrijf en heeft het idee dat hij/zij je leert kennen. Bovendien kun je met je video veel mensen tegelijk aanspreken. Bedenk maar eens waar jij je video overal kunt plaatsen en kunt delen. Mensen gaan je zien als expert! Ze gaan je leuk vinden, kijken uit naar je volgende video en gaan zich aan je hechten. En dat is wat we willen als ondernemer!

Daarom is het zo’n goed idee om video eens te overwegen! En het mooiste van alles is dat je helemaal geen ingewikkelde apparatuur nodig hebt. Je kunt gewoon aan de slag gaan met je smartphone. Maak bijvoorbeeld zelf een (zakelijke) vlog. 

 

Uit de losse pols of toch liever een plan…

Je kunt natuurlijk uit de losse pols beginnen, maar je kunt ook een plan maken. Misschien heb je zelfs een beetje last van camera angst… Is het eng? Eng is het verkeerder woord. Ik zou kiezen voor spannend. En geloof me, ik weet waar ik het over heb. Want ook ik heb mijn eerste vlog opgenomen. Jezelf laten zien vraagt moed. Je stelt je immers kwetsbaar op. Mensen kunnen van alles van je vinden en denken. Maar hoe gaaf is het als je die uitdaging met jezelf aangaat!

Ik weet nog dat ik mijn eerste vlog opnam. Misschien fijn om te weten, maar dit ging echt niet in één keer goed. En ook nu nog maak ik verschillende opnames waar ik uiteindelijk bij het editen uit kan kiezen. 

Maar je zult zien dat het steeds makkelijker gaat. Als je het maar blijft proberen. En je kunt natuurlijk oefenen, voordat je op die rode opname knop op je smartphone drukt!

 

Oefenen…

Zet je smartphone aan en praat. Kijk de opnames die je maakt terug. Hoe kom je over? En luister naar je eigen stem. Vaak vind je zelf dat je stem vreemd klinkt. Wen aan je eigen geluid. 

En in het begin ontbreekt het je misschien aan inspiratie voor je vlog. Zonde als gebrek aan inspiratie uiteindelijk je excuus is om niet te gaan vloggen. 

Daarom help ik je met een paar ideeën.

E

introduceer jezelf in een video

E

Interview een tevreden klant

E

Laat zien hoe je werkdag eruit ziet

E

Laat zien hoe iets werkt

E

Neem je kijker mee als je een beurs of event bezoekt en laat zien wat je daar doet

Video voorbeelden

Klantreview
Klantreview
Video Fashion Shoot
Kerstgroet

En wil je het vloggen helemaal goed aanpakken dan is het een goed idee om een script te schrijven voor je vlog. 

Schrijf dit script bijvoorbeeld aan de hand van een paar vragen. Beantwoord deze vragen in je vlog. 

Nog mooier is het als je je ideale klant kent en als je weet waar je deze mee kunt hulpen. Waarom? In je vlog kun je inspelen op de behoefte van je ideale klant. En uiteindelijk is het niet alleen handig voor het maken van je vlog als je jouw ideale klant kent, maar voor de hele communicatie met je bedrijf. 

En dan zijn er er nog tal van tips die je kunnen helpen bij het maken van een vlog. Om je op weg te helpen geef ik je er een paar.

E

Hou je vlog simpel en leuk. Niet alleen je kijker moet het leuk vinden, maar jij ook!

E

Kijk of de batterij van je smartphone is opgeladen

E

Heb je voldoende opslagcapaciteit

E

Film horizontaal

E

Kijk goed in de lens

E

Groet je kijker als je je vlog opent en nodig op het eind van je vlog de kijker uit om de volgende keer weer te kijken

Neem rustig de tijd om je vlog op te nemen. Plan er ruimte voor in je agenda. Kijk de opnames die je gemaakt hebt terug. Ben je niet tevreden? Neem je vlog dan nog een keer op. 

 

Wauw…

Als je bovenstaande stappen ook echt uitvoert ben je al een heel eind! Je maakt het natuurlijk helemaal af als je de opnames die je hebt gemaakt ook gaat editen. 

Maar let er goed op dat je video niet te lang wordt. Anderhalve minuut is lang genoeg. Duurt je vlog langer dan zul je zien dat mensen afhaken. En dat willen we natuurlijk niet!

En het is leuk om je praatje af te wisselen met bijvoorbeeld ondersteunende foto’s of andere opnames die je gemaakt hebt.

Om je opnames te editen hoef je geen dure programma’s aan te schaffen. Op je smartphone kun je verschillende gratis apps vinden om je opnames te editen. En ook op je computer kun je met gratis programma’s de mooiste resultaten maken!

 

Yesssss! Je vlog is klaar! En nu…

En als je zoveel moeite gedaan hebt is het de hoogste tijd om je video ook aan andere te laten zien! Ik weet dat dit een spannend moment is, maar je hebt er zo hard aan gewerkt! Zonde als je er nu niets mee doet!

Deel je video bijvoorbeeld op je website, in je nieuwsbrief of je blog.

En vergeet hem niet te delen op social media!

Je zult zien dat de reacties die je krijgt leuk zijn en je motiveren om verder te gaan met video!

En wie weet ga je het zelfs leuk vinden…

En… heb ik je enthousiast gemaakt over het maken van een vlog? Misschien ga je naar aanleiding van het lezen van deze blog wel daadwerkelijk aan de slag met het maken van een vlog. Kom je er niet uit of heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met me op.

En is je video klaar? Leuk als je laat weten waar ik hem kan kijken! 

Succes!