2020 wat een jaar! Tja, 2020 gaat de boeken in. Dat is een ding wat zeker is.

 

Wereldwijd kregen we te maken met het Covid virus en helaas hebben we ook nu allemaal nog te maken met het virus. Maar er is zoveel meer gebeurd dit jaar!

 

Als ik naar mijzelf kijk als ondernemer was 2020 een mooi jaar. Een jaar waarin ik veel geleerd heb, beslissingen heb genomen en nieuwe mensen heb leren kennen.

 

In deze blog neem ik je in vogelvlucht mee door mijn 2020.

Januari begon met een mooie video opdracht. Wat een mooi begin van een nieuw jaar.

Promotievideo’s maken voor een online programma. Een programma waar ik terwijl ik aan het filmen was zo enthousiast over werd dat ik besloot mijzelf ook aan te melden. Grappig hoe dat werkt.

 

En terwijl storm Ciara op 9 februari over Nederland raasde zat ik heerlijk in mijn kloffie achter mijn computer te werken aan een e-book.

 

2020 stond ook in het teken van nieuwe dingen leren en ontdekken.

Onder andere een training over het editen van beelden. Leuk en voor mijn werk heel erg zinvol om hier meer over te leren. En heel eerlijk…. de training heb ik nooit afgekregen. Een paar lessen heb ik gevolgd en verder ben ik niet gekomen. Het ontbrak me simpelweg aan tijd. Gelukkig is het een online training die ik op elk moment weer kan oppakken. En dus een actiepunt op mijn to-do list voor 2021!

 

Ook in 2020 ging ik regelmatig weer zelf voor de camera staan om eigen video’s op te nemen. Informatieve video’s, video’s voor online lessen, maar ook ontdekte ik hoe ik zelf GIFJES kan maken.

 

Voor het green screen, verschillende poses en houdingen proberen en daarna achter de computer om er GIFJES van te maken. Echt ontzettend leuk om te doen!

 

Het green screen werd trouwens niet alleen gebruikt voor zakelijke doeleinden.

 

Samen met de kinderen heb ik tijdens de eerste lockdown de leukste video’s gemaakt. Zo zaten we op een tropisch eiland, in een weiland, midden in New York, tussen de dieren en in een setting van het 8-uur journaal.

 

2 juni begon ik met een heel leuk project!

Onze oudste zoon zat in groep 8, het jaar waarin ze de basisschool afsluiten met leuke activiteiten. Onder andere het maken van een musical en deze opvoeren in het dorpshuis op een echt podium voor familie, vrienden en bekenden.

 

Helaas dit jaar geen musical. Wel ging ik samen met de kinderen, de juffen en een echte theaterdocente aan de slag om een film te maken. De kinderen schreven zelf het script, we hadden echte opname dagen op locatie en het resultaat van al hun harde werk was een geweldige film van een uur!

 

De première van de film was geweldig, met een grote witte limousine naar het dorpshuis waar de film voor ouders, broers en zussen in première ging. Inclusief popcorn! Wat dat hoort bij een echte film! Wat een feestje om hieraan mee te mogen werken. En wat een feest voor de leerlingen van groep 8!

 

Toch knaagde er ook een gevoel van hmmm…..

Afgelopen zomer kwam ik op een punt waarop ik besloot dat het anders moest met MEDIAtesse. Dus ging ik aan de slag met een businesscoach.

Alles eens goed op een rij zetten. Wat doe ik, wat wil ik, wat vind ik leuk, wat ga ik doen?

Nadenken over heel veel dingen, wat soms ook erg confronterend was. Maar als heel snel was het duidelijk!

 

In augustus besloot ik te kiezen voor richting en focus en volledig over te stappen op video. Een van de beste besluiten van het afgelopen jaar en wat voelde dat goed. Want wat is video leuk en wat heb ik inmiddels al veel ondernemers met video mogen helpen.

 

Ondernemers die een promotievideo willen voor hun online programma, ondernemers die een pitch video willen, ondernemers die een jubileum willen vieren maar dit nu online moeten doen, ondernemers die geïnterviewd worden en dit vastgelegd willen hebben, ondernemers die een serie video’s willen opnemen waarin zij tips geven om deze wekelijks te kunnen delen met hun volgers en review video’s.

 

En omdat er op dit moment offline niet zo heel veel mogelijk is merk ik echt dat  ondernemers op zoek gaan naar andere manieren om hun klanten, potentiële klanten en geïnteresseerden te bereiken. En hoe leuk is het dat ik ze hierbij mag helpen met video!

 

Zo had ik begin december een hele leuke opdracht en ook een bijzondere.

Door de basisschool hier in het dorp waar onze jongste zoon op zit werd ik benaderd met de vraag of ik ze kon helpen.

 

Elk jaar staat er in januari een open dag gepland op school. Een moment waarop ouders bij de kinderen in de klas mogen mee kijken en nieuwe ouders op school kunnen komen kijken, sfeer kunnen proeven en vragen kunnen stellen. Helaas is Corona een spelbreker en gingen ze op zoek naar een alternatief.

 

Superleuk om ze te helpen!

 

Op twee scholen heb ik een dag meegelopen om vast te leggen hoe een dag op de basisschool eruit ziet. Om juffen, intern begeleiders en kinderen op camera hun verhaal te laten doen. En om antwoord te geven op een aantal vragen. Bijvoorbeeld: Wat doen de leerlingen gedurende de schooldag? Hoe ziet de gymles eruit? Wat is nou precies unit 1?

 

Wat was het leuk om mee te lopen op de scholen en om de mooie momenten vast te leggen op camera.

 

Kinderen super geconcentreerd bezig zijn met hun werkjes, met hun vingers in de lucht meeschrijven als ze een nieuwe letter leren schrijven en een meisjes dat als de juf haar veter strikt de koffiebeker die ze van haar juf moet vasthouden wel heel erg interessant vind en stiekem aan de koffie ruikt.

 

En ik zou het bijna vergeten, maar ook ging mijn eigen pilot training van start in oktober. De training ‘Edit je eigen video’.

Een online training waarin ik aan de hand van instructie video’s met voorbeelden en een handleiding leer hoe je zelf een video edit. Op het eind van de training heb je alle stappen geleerd om zelf een professioneel uitziende video te maken, voorzien van titels, overgangen, je logo, ondertiteling, achtergrond muziek en nog veel meer.

 

Zo leuk om te zien dat de deelnemers aan de training enthousiast aan de slag zijn gegaan met de lessen en bezig zijn met het bewerken van hun eigen beelden.

 

Dus ja, een vreemd jaar, maar ondanks alles ook een mooi jaar.

Begrijp me niet verkeerd, natuurlijk waren er ook bij mij mindere momenten.

 

Zo nam ik na lang dubben afscheid van een samenwerking die ik was aangegaan omdat ik mijn focus ging verleggen en waren er ook bij mij momenten waarop ik dacht…’Waar blijven de opdrachten, wat nu…?.’

 

2020 was vooral een jaar waarin ik veel geleerd heb, een jaar waarin ik stappen heb genomen, een jaar waarin ik nieuwe mensen heb leren kennen, een jaar waarin ik met leuke mensen heb samen gewerkt, een jaar waarin leuke samenwerkingen zijn ontstaan, een jaar waarin ik besloot om voor de 100% voor video te gaan.

 

Mijn 2020 in vogelvlucht.

 

Mijn 2021?

Geen idee.

De eerste (online) afspraken en video shoots staan gepland in mijn gloednieuwe agenda. De rest? Dat gaan we beleven!

Ik wens jou en de mensen die je lief hebt hele fijne feestdagen en een geweldig 2021!

Blijf gezond!